de lokeend logo
17 September 2017

uw huis inrichten deel 1 - de eetkamer inrichten

Een eetkamer is naast de woonkamer een van de belangrijkste kamers om goed in te richten, want hoe belangrijk is het om u thuis lekker te voelen. Een vertrouwde omgeving geeft rust en dan is het na een dag zwaar ploegen op het werk, lekker om dan thuis op uw eigen plek tot rust te komen en lekker te genieten van het avondmaal. Goed inrichten van de eetkamer kan soms best wat moeite kosten en waar kunt u het beste beginnen? Daarom hebben wij een 5 stappenplan gemaakt om de eetkamer in te richten. Met vele hints en tips nemen wij stap voor stap de punten met u door...

1, De oriëntatie fase

De oriëntatie is de creatieve en de meest bepalende fase, maar ook de leukste fase in het inrichten van de eetkamer. Welke stijl gaat u toepassen in de eetkamer? wordt de eetkamer gedomineerd door een koele en neutrale sfeer, of gaat u meer voor de warme uitstraling.

Waarschijnlijk heeft u, voordat u daadwerkelijk met de inrichting begint, al een aardig compleet beeld in gedachten. Dat is omdat u al jaren bezig bent geweest met oriëntatie, bewust en onbewust. Als u bij vrienden of familie op bezoek bent, tijdens een weekendje uit of op vakantie, overal vangt u verschillende invloeden op en deze invloeden herinneren u aan een bepaald gevoel, die u destijds had.

Meestal zien wij deze invloeden, die een comfortabel en fijn gevoel geven, terug in de inrichting. Nu is het met de bepaling van de inrichting de kunst om te oriënteren naar het complete beeld in uw gedachte en dat is niet de gemakkelijkste taak.

Daarom hebben wij hier wat tips voor u.
Zoek op google afbeeldingen naar de plaatsen van uw leukste vakantie's of weekendjes, daar kunt u weer wat sfeer uit pakken, wellicht een kleur of materiaal die daar aan terug doet denken.

Pak de fotoalbums er weer eens bij, voor een persoonlijke sfeer haalt u hier veel informatie uit.

Pak eens de woonbladen uit de schappen en blader er eens in, hier kunt u misschien net de sfeer opvangen die u in uw huis ook wilt hebben, nog een tip: vaak worden ook de bronnen vermeld van de afbeeldingen en textuele stukken in de woonbladen. Zoek de bronnen die u leuk vindt eens op via google, meestal hebben zij meer voor u in petto. Ook kunt u de websites van de woonbladen bezoeken maar vaak zijn deze niet zo happig op informatie verstrekken op het internet.

Showrooms en beurzen zijn meestal een grote bron van inspiratie. Maar laat u niet te snel verleiden in een aankoop. De oriëntatie is voor u een vormingsproces en het zou zonde zijn als de aankoop toch niet zo uitpakt als u wilt.


2, de kleur en het materiaalgebruik in de eetkamer

De kleur is een bepalende factor in het inrichten van de eetkamer, zo ook het materiaal. Beide hebben zeer veel invloed op de sfeer en uitstraling. Dus zeker een punt om goed over na te denken.

Als eerste gaan wij het hebben over het materiaal.

Hout:
Hout heeft natuurlijke en warme eigenschappen, een houten wand zal dan ook veel warmte in de kamer brengen, een gezellig en knus samenzijn.

Steen:
Steen heeft natuurlijke maar wat koelere eigenschappen. De hardheid van steen maakt het moeilijk te bewerken, maar eenmaal bewerkt geeft steen een sterke uitstraling en dat voel je. Daarom worden harde steensoorten vaak gebruikt om een luxere uitstraling te creeëren. Het combineert zeer goed met de hardere houtsoorten.

Metaal:
Metalen hebben industriële en koele eigenschappen. Metaal straalt arbeid en industrie uit en in goed gebruik kan het een mooie aanvulling in uw interieur zijn. Wanneer metaal roest, of verweerd veranderd het van uitstraling, het wordt warmer en geeft een unieke oude uitstraling.

Beton:
Beton heeft koele en meer natuurlijkere eigenschappen, het is steriel, neutraal. Toch kan in de juiste omgeving beton goed tot zijn recht komen. Er is wel wat creativiteit voor nodig. Laat het combineren met andere materialen, dan creert het veelal een unieke sfeer.

Gips:
Gips heeft natuurlijke en neutrale eigenschappen. Het wordt veelal in het stucwerk gebruikt en is een veelgebruikt materiaal in de afwerking van het huis. De neutrale eigenschappen houden de ruimte over om het met veel kleuren en materialen te combineren. Het is een mooie ondergrond voor verdere inrichting.

De kleuren, kleuren zijn er in talloze combinaties te verkrijgen, daarom is het moeilijk te beschrijven welke kleur het beste past bij het gevoel dat het teweeg brengt, Hier beschrijf ik de primaire gevoelswaarde van enkele, veel gebruikte kleuren.

Wit:
wit is een neutrale kleur, het geeft ruimte en is steriel en tijdloos. het is een goede achtergrond om mee te beginnen en het vergroot het contrast van andere kleuren. wit op zich zelf springt er niet uit maar gaat ook niet tegenstaan.

Grijs:
Grijs is een neutrale kleur. Vaak wordt deze met een lichte kleurmenging gebruikt, om zo een warme uitstraling te geven. Grijs is ook een kleur die nogal beperkt in ruimte, dus niet zo geschikt voor de kleine eetkamer.

Blauw:
blauw is een koele en rustige kleur. Het leent zich aan water en reinheid. in goed gebruik een ideale kleur om mee te mengen.

Groen:
Groen is een energieke en optimistische kleur. Het geeft een gevoel van harmonie in de kamer. Ook is het de kleur van de natuur, goedkeuring en vertrouwen.

Rood:
rood is een krachtige, energieke kleur. De kleur staat voor passie en liefde. Het is een kleur die weinig rust geeft en daardoor in de eetkamer minder tot zijn recht komt.

Kleuren zijn erg trendgevoelig. Neem dit mee in je beslissing, want die mooie paarse kleur, daar kan je over een jaar op uitgekeken zijn.


3, Het meten van de ruimtes

De gezegde 'meten is weten' is ook van toepassing in de woonbranche. Door goed de ruimtes van de eetkamer te meten en ruime marges aan te houden bij de meubelstukken voorkomt u ergernissen in de toekomst. Want niets is vervelender als het blijkt dat de stoelen te weinig ruimte hebben om plaats te nemen aan de eettafel, of als de deuren van de buffetkast in de clinch liggen met tafelpoten of rugleuningen. De loopruimte tussen de eethoek en muur of kast is minimaal 80 cm.

Hier een tip:
Voordat u een meubelstuk aanschaft, leg een stuk karton of krant neer op de grond, ter grootte van het meubelstuk om te kijken of de loop ruimte nog voldoende is, (vaak lijkt een kast, bank of tafel in de showroom kleiner dan bij u thuis).


4, De vloeren uitgelicht

Waar gegeten wordt, wordt ook wel eens wat gemorst. Vaak willen de mensen de woon- en eetkamer in 1 stijl houden omdat deze in elkaar overlopen, maar een beetje rekening houden met etensresten, kruimels e.d. kan nooit kwaad. Daarbij wordt er ook veel geschoven met de stoelen, wat op diverse vloeren weer voor schade kan zorgen.

Hier wat tips van onze kant:
Uit het oogpunt van de eetkamer is een harde of een vinyl vloer ideaal en indien voorzien van een goede beschermlaag een parket, laminaat of houten vloer. De gladde oppervlaktes zorgen voor het probleemloos hygienisch houden van de vloer.

Ook is het handig als de vloer vochtbestendig is, u wilt de vloer wel eens kunnen dweilen en daarbij kan de ondergrond soms last van vocht hebben. Bij de houten vloeren kan dit problemen geven indien deze niet voorzien is van een beschermlaag. Daarom adviseren wij houten vloeren in de olie of in de lak te zetten en de ondergrond te voorzien van een goede en vochtwerende ondervloer.

Een harde vloer of een vloer met een harde beschermlaag hebben een hoge duurzaamheid en daardoor een hogere slijt- en krasbestendigheid. Bij zachtere beschermlagen ligt de slijt- en krasbestendigheid vele malen lager. Om het riscico te verkleinen kunt u gebruik maken van viltjes. Door deze onder de eettafel-, kast- en stoelpoten te plaatsen, verkleind u de kans op krassen aanzienlijk. Deze viltjes zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, dit hangt ook weer af van het materiaal waarvan het meubelstuk is gemaakt en wat voor vloer er ligt. Voor de houten meubels raden wij een vilt met spijker of schroef aan. U kunt ook voor een tijdelijke oplossing gaan door een vilt met kleeflaag te kiezen, maar de kleeflaag heeft nog wel eens de neiging om snel los te laten en ook zijn ze niet geschikt voor alle vloeren.


5, De juiste verlichting

Het is belangrijk dat de eettafel goed verlicht is. Want behalve
dat je het avondeten of de krant in een goed "dag"licht kan plaatsen/lezen heeft de verlichting boven de eettafel een grote sfeerfactor. Een mooie hanglamp is dan ook ideaal voor de eettafel.

Een paar tips:
Plaats een dimmer indien mogelijk. Afhankelijk van wat het tijdstip van diner is en welke sfeer het diner heeft, bepaalt u zelf hoeveel licht u nodig heeft.

Zorg dat de lamp niet in het zichtveld hangt. 30 cm boven ooghoogte is een mooie verhouding, of neem een verstelbare hanglamp.

Probeer de hanglamp in het midden van de eettafel te plaatsen, zo komt deze het mooist uit met de lichtverdeling op de tafel. Wanneer het electriciteitspunt iets uit het midden staat is dit door een afdekplaat te verhelpen. Wanneer deze verder uit het midden staat kunt u kiezen voor een hanglamp aan een verstelbare monorail.

Een ander alternatief voor de hanglamp is de boog vloerlamp, deze lamp loopt in een grote boog naar het midden van de eettafel. Vooral ideaal wanneer de eettafel met de kopkant tegen de muur staat, zodat u hier de lamp tussen kan plaatsen en de boog niet in de weg staat tijdens het plaatsnemen aan de tafel.

Foto's / Video's
Reacties


de lokeend logo De Lokeend, Ariane 22, 3824 MB Amersfoort | Tel-nr. 033-4560376 |
2011 | Webdesign and development by Gelly Jeelof